Szinkronhang Fórumok SZINKRONSZÍNÉSZ TANFOLYAMOK, ISKOLÁK, SZÍNISTÚDIÓK M.S.E. studio, első magyar szinkronszinész kepző

Megosztom
 • Szerző
  Bejegyzés
 • Admin
  Adminisztrátor
  Post count: 67
  #14143 |
  Megosztom

  “Szia!

  Mit gondolsz az M.S.E. studio, elso magyar szinkron szinesz kepzorol? Jo kiindulas lehet egy ez vagy ehhez hasonlo tanfolyam ( ez konkretan ket feleves) elvegzese?

  Koszonom elore is a valaszt!”

  ———————————————–
  Én ott kezdtem a karrierem.
  Szuper volt, imádtam!
  Kb 25-en voltunk a csoporban, viszont közülük jó ha 3-5 ember él ma a hangjából.
  Utána átmentem a Goór-Nagy tanodába.
  Azt hiszem a mai fejemmel először mennék egy színistúdióba és utána néznék a szinkron után…
  Mindemellett el kell mondanom, hogy a logopédia és a művészi beszéd óráim klasszisokkal profibbak voltak, mint a GNM tanodában.
  Akárhogy döntesz is, egy év alatt nem lesz belőled profi hang, mint ahogy Schwarzenegger sem tudta magát pusztán 1 év alatt felépíteni.:)

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  Szia!

  Úgy döntöttem, hogy jelentkezem a fent említett tanfolyamra. Az első próbameghallgatás február 8.-án lesz. A tervem, hogy sikeres felvételi esetén ezen a fórumon fogom vezetni a naplót a történésekről, tapasztalatokról, élményekről. Amennyiben nem sikerül, akkor is megyünk tovább, bármi áron.

  Köszi Gábor ezt a remek oldalt, lendületet ad!

 • Admin
  Adminisztrátor
  Post count: 67
  Megosztom

  Ez szuper, drukkolok!:)))

 • Admin
  Adminisztrátor
  Post count: 67
  Megosztom

  Ez szuper, drukkolok!:)))

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  A felveteli sikerult, osztol elkezdem a tanfolyamot. 🙂

 • Admin
  Adminisztrátor
  Post count: 67
  Megosztom

  Gratulálok, tuti élvezni fogod!

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  Szia!

  Mit tehetnek szeptemberig annak erdekeben, hogy javithassak magamon? A beszed tanar azt javasolta, hogy olvassak sokat tukor elott, hangosan. Valamint hallgassuk vissza magunkat. Te mit javasolsz?

  Koszi a valaszt!

 • Admin
  Adminisztrátor
  Post count: 67
  Megosztom

  Ez egy jó ötlet, sőt a koncentrációra, memóriára is gyúrhatsz.
  Próbálj meg 2-3 mondatot memorizálni 1 percen belül.
  A szinkronban a kezedbe nyomnak egy papírt vagy a monitorról kell olvasnod a szöveget, miközben azt is nézned kell, hogy a szereplőnek milyen gesztusai vannak. Nevet, köhög, eszik, pofát vág… bármi.
  Gondold el, hogy most ahogy a soraim olvasod, közben egy videót is kell nézned és értelmezned.
  Kissé nehézkes nem igaz?
  Ezért nagy segítség, ha szinte azonnal meg tudod jegyezni azt a pár mondatot, amit kapsz.
  Ha már a fejedben van a szöveg és nem kell olvasnod és nézned a filmet egyszerre, jobban tudsz a szereplőre koncentrálni.

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  Sziasztok!

  Ahogy ígértem -bár kicsit megkésve- jöjjenek a képzésen szerzett tapasztalataim saját szavaimmal és érzéseimmel átitatva, időrendi sorrendben. A tervem az, hogy minden héten lesz poszt ezzel kapcsolatban, nyilván igényektől és érdeklődéstől függően.

  2018.09.01. – Az első beszédkészség óra, avagy ismerjük meg egymást egy kicsit jobban

  Tegyük fel, hogy összejön egy egymás számára ismeretlen emberekből álló csoport és valószínűleg a következő kilenc hónapot együtt fogják tölteni egy képzés keretein belül. A nevek, amelyek a következők, mind kitaláltak, mindenféle egyezés valós személyekkel csupán a véletlen műve. Béla, Betti, Boglárka, Bianka, Bodza, Barbi, Botond, Borostyán, Baltazár. Elsőre talán és persze olvasva viszonylag könnyű lehet memorizálni a neveket, főleg akkor, ha bármikor van lehetőséged puskázni. Az a tapasztalatom, hogy amikor egy vagy több idegen bemutatkozik egymásnak, akkor elsősorban arra figyelnek, hogy a saját nevüket eltalálják. Saját mozdulataikkal és saját egyéni stílusukkal a lehető legjobb első benyomás keltésére törekednek. Ezzel nincs is semmi baj. Oda-vissza játszottuk ezeket a bemutatkozó köröket mindig egy ici-picit bonyolítva, a másikról lényeges tájékoztatásokkal kiegészítve és figyelve arra, hogy a csapat egyes tagjai mennyire összpontosítanak a másikra ahelyett, hogy már fejben a saját mondandójukat készítsék elő. A beszédtanárnőnek, Begóniának az volt a nem titkolt célja –amit egyébként mindenki érzett-, hogy oldjuk egy kicsit azt a természetes feszélyezettséget és kezdeti megilletődöttséget, ami a teremben volt, hiszen mind idegenek voltunk egymásnak.

  A következő körben mindenkinek lehetősége volt beszélnie saját magáról, önállóan, lehetőleg minimum kettő egész percben. Ez olyankor, amikor mondjuk egy megszokott társaságban, számodra ismerős és kellemes emberek között vagy, valószínűleg nem okoz nagyobb akadályt. Azonban itt egy picit más volt a helyzet. Ilyenkor egyből mindenki kiönti magából azokat a dolgokat, amik éppen eszébe jutnak, informális jelleggel, mint egy önéletrajzban. Itt és itt születtem, ennyi éves vagyok, ennyi gyerekem van, plusz ugye a feleségek és a hobbik. Mindezt ugye hadarva, ami körülbelül egy percet, vagy még annyit sem tesz ki. Hamar rájöttem, hogy ezt a dolgot más irányból kell megközelíteni és valahogy sokkal higgadtabban. Pillanatok alatt felépült bennem egy monológ, ami a múltbéli tapasztalatok és a jövőbeli célokra épített. Amint ezen a mezsgyén haladtam, rengeteg könyvtár és vele együtt könyvek tömkelege nyílt ki a fejemben és csupán csak arra kellett figyelnem, hogy mindenkihez szóljak és a tempóm továbbra is maradjon lassú. Maradjunk annyiban, hogy ez a gyakorlat egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik, javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki otthon.

  Alapvetően egy nagyon élvezetes és oldott légkör alakul ki elég hamar, ami megmaradt a foglalkozás végéig. Tanárnő előre leszögezte, hogy ennél csak melósabb és pörgősebb órák várnak ránk a jövőben. Kíváncsian várom.

 • Admin
  Adminisztrátor
  Post count: 67
  Megosztom

  Köszi a beszámolót!:) Kik az aktuális tanárok, leírnád ki mit tanít?

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  Szia, persze

  Demjén Imre – stúdióismeret
  Balázs Erika – beszédkészség és kommunikáció
  Gömöri V. István – színészkészség és színészstúdió

  valamint egy hangmérnök srác, akinek sajnos nem tudom a nevét.

  De ha már itt vagyok, akkor leírom a szeptember 8.-i foglalkozásról a kis történetem:

  2018.09.08. – Az első stúdióismeret óra, hasznos tanácsokkal és gyakorlattal

   

  A képzés nagy része, azaz az órák túlnyomó száma erre a tárgyra épül, mivel a gyakorlat mindennél fontosabb. A beszédkészség a kísérő óra, ami segítséget ad ahhoz, hogy a mikrofon előtt minél inkább ki tudjuk bontakoztatni képességeinket.

   

  Volt lehetőségünk a stúdiót megnézni a hangmérnöki szobából, miközben hasznos tanácsokat kaptunk a rendezőtől arra nézve, milyen fontos szabályok vannak, melyek a mi és a mikrofon közti kapcsolatot magasabb szintre emelik. Legyen itt szó a hangfelvevő és a szánk közti távolságról (ami a kinyújtott hüvelyk és kisujj közti távolság az állunktól), a szöveglista elhelyezésről és egyéb, kisebb kulisszatitkokról, mint a mikrofon különleges érzékenysége, amit minden helyzetben figyelembe kell vennünk. A mikrofon a hangmérnök füle, így kellő gyengédséggel kell kezelni, mintha csak a mienk lenne.

   

  A gyakorlat során élesben szinkronizáltunk és mindenkinek megadatott, hogy többször is hangoztassa magát. Első alkalommal, mint a kis csibék, mindenkiben ott volt az idegentől való félelem, de mivel a rendező Úr szigorúan követte a fokozatosság elvét senkiben nem maradt rossz érzés a gyakorlatok végén. Ami számomra megdöbbentő volt, hogy mennyi mindenre kell egyszerre figyelni, de leginkább mégis a képre, amit előtted vetítenek. A koncentrációképességet és a memóriát is egy magasabbra szinte kell emelni, amivel együtt a levegőgazdálkodás sem elhanyagolható. Mindezek mellett pedig egy kicsit színészkedni sem árt. A felvett, körülbelül öt perces anyagot visszahallgatva a foglalkozás végén egy nagyon jó derültünk és őszintén remélem, hogy fél év múlva, ha visszahallgatjuk ezt és az akkori teljesítményt, szintén így fogunk tenni.

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  2019.09.15.Beszédkészség szituációs játékkal

  Mivel a két csoportba osztott csapat szépen összegyűlt a mára tervezett játék nagyon egyszerűnek tűnt, persze korántsem volt az. A történet szerint mindannyian egy magasan szálló léghajó utasai vagyunk, kiknek terhei olyannyira megnőttek, hogy más út nem maradt, mint embereket kitessékelni a fedélzetről, csökkentve így a súlyt és növelve túlélési esélyeinket. Mivel a földet érés helyszíne egy lakatlan sziget és mindenkinek van egy adott szakmája, amiben kitűnő, (ezt előre személyre szabták a játék kezdete előtt) ezért a kiválasztott személy, akinek mennie kell, egy percet kap arra, hogy érveljen amellett, miért is vesszük majd hasznát a szigeten. A hivatások között volt például: selyemhernyó tenyésztő, bár zongorista, pornószínész, alkimista, miniszterelnök és hajléktalan. Aki nem volt elég meggyőző és a többség kiszavazta, az kiesett a játékból. Ahogy egyre fogytak az emberek egyre nagyobb éberség és rafináltság kellett a benn maradáshoz Voltak, akik érzelmekre hatottak, és olyanok is, akik a legrosszabbat vetítették előre, amennyiben mégsem ő maradna. Jól megfigyelhető volt a csoporton belül az, hogy ki vállalja fel az irányító szerepet, ki az, aki nem rokonszenvez egyes emberekkel és így szembe megy a többség számára kedvelt személyekkel. Valamint kik azok, akik csendbe bólogatnak és bár tökéletesen hasznavehetetlen szakmájuk van, mégsem tűnik fel senkinek, hogy veszélyesek lehetnek a másikra nézve. Hamar kiderült, hogy aki arra szavaz, hogy maradj, nagyon könnyen az ellenséged lehet perceken belül. Érdekes és egyben élvezetes másfél óra volt.

  A második részben különböző gyakorlatokkal készültünk fel a beszédre. Ide tartoznak a nyújtó és légzőgyakorlatok, melyeket minden beszédkészség óra elején el fogunk végezni.

  A végén a tanárnő egyes emberekről elmondta az első benyomását és megkérte az illetőt, hogy mondja el saját szavaival három pontban, hogy amit gondol, az helyes e, illetve ő hogyan látja az erre vonatkozó gondolatokat. Szó volt az egyéni karakterességéről, valamint stílusáról és annak kialakulásáról.

 • Admin
  Adminisztrátor
  Post count: 67
  Megosztom

  A studió ismeret azt jelenti, hogy Imre a szinkronrendező?

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  Végső soron igen, ő adja az instrukciókat, hogy mit hogyan kellene javítani a felvétel során.

  2018.09.22.- Színészkészség, avagy merjünk hülyék lenni

  Alapvetően három dologra épült az óra színészkedés része:

  -érzet kifejezése

  -érzés kifejezése

  -összpontosítás (koncentráció)

  Az érzet, amikor valami külső hatásra reagálunk, például fázunk vagy fájdalmat érzünk. Az érzés, amikor egy dolgot belülről élünk meg, mint aggódás, félelem, szerelem. A közös ezekben a dolgokban, hogy csak akkor lesz hiteles és valóban a külső szemlélő számára élvezhető az átvitt érzés vagy érzelem, amennyiben mi azt el tudjuk képzelni és valóban meg tudjuk élni az adott pillanatban. A gyakorlatok első körben ezeknek a kifejezésére épült. Voltak adott szituációk, (a lábadra lépnek, leforrázod magad, citromba harapsz, aggódva, vagy éppen nevetve kérdezel) melyeket mindig más módon kellett eljátszani és meg kellett merni mutatni, hogy bármikor képes vagy kilépni a komfort zónádból és kérésre belecsöppenni bizonyos érzelmi állapotokba. A koncentrációs gyakorlatok során bizonyos versek ütemét kellett visszatapsolni, mindig más és más, a tanár által elmondott és kiválasztott ritmusra.

  Ez volt az első óra, ahol egy kicsit ízelítőt kaptunk abból, hogy mennyi mindennel kell majd szembesülnünk egy felvétel során, melyek egyikére sem lehet majd azt mondani, hogy nem tudom megvalósítani. Azonban ezek a készségek és képességek is fejleszthetők, amire nem elég ez az ott eltöltött pár óra, hanem folyamatos, tudatos, otthoni gyakorlást igényel.

 • findingyourinnervoice
  Felhasználó
  Post count: 10
  Megosztom

  2018.09.29.- Rajzfilmezzünk!

   

  Második stúdió óránkon a rajzfilmek világába csöppentünk. A színészek sokkal jobban szeretik a rajzfilmeket szinkronizálni, mivel több teret kapnak abban, hogyan játszanak a szereppel, míg egy filmnél ez viszonylag kötöttebb. Viszont jóval kényesebb téma is, és mivel főként vájt fülű gyerekek a hallgatók/nézők, ezért nagyon figyelni kell arra, hogy mikor milyen karaktert hozunk és attól hangban valóban ne térjünk el. A könnyebb oldala viszont, hogy nincs megkötés arra nézve, hogy a szöveget milyen játékkal valósítsuk meg, ezért itt igazán ki tudja élni az ember a kreativitás utáni vágyát. Rengeteg effekt is dúsítja a rajzfilmeket, mint például az iszonyat sok puffanás, ütés, suhanás, amiket ugyanúgy meg kell tudni valósítani, mint a szövegek többi részét. A párbeszédekben az érzelem megjelenítése sokkal intenzívebb és mondhatni talán egy kicsit túlzó módon is hat, ami a mesefilmek egy sajátossága. Ennél a műfajnál is nagyon jellemző, hogy ki kell lépni egy kicsit a valóságból és ahogyan egy véresen komoly, féltékenységi jelenetet, úgy egy beszédhibás macska bugyuta okfejtését is vissza kell tudni adni. Határozottan ki tudom jelenteni, hogy egy rajzfilm szinkron közbeni hangulat mérföldekkel nagyobb élmény, mint egy filmé, éppen a fent leírt tényezők miatt.

   

  2018.10.06. – Kommunikáció

   

  A foglalkozáson ma nem a beszédkészség, sokkal inkább a kommunikáció és annak fontossága került előtérbe. Mivel az egész képzés inkább gyakorlatias jellegű, ezért a tanárnő csak néhány gondolatban foglalta össze az alapokat, majd következett a gyakorlat. A kommunikáció folyamán fontos, hogy a másikkal legyen meg a szemkontaktus. Sokszor ennél nem is kell több és a külső szemlélő számára is magától értetődő, hogy mi zajlik le a két félben. Valamint ott van még az érintés és a beszéd. Mi most a beszédre helyeztük a hangsúlyt és két érdekes gyakorlattal szembesültünk azzal, hogy azért ez kicsit nehezebb, mint otthon activity-t játszani a családdal.

  Első körben mindenki kapott egy bizonyos szituációt, melyet úgy kell megbeszélni a párjával (aki nem tudta, hogy mi van az instrukcióban), hogy ő erre a két perces beszélgetés után rájöjjön. „Válj el a férjedtől, legyél a feleségem!”, persze a megemlített szavak egyikével sem lehetett dolgozni. Nagyon jól sikerült, mivel egyes személyeknél lehetett látni azt, hogy milyen gyorsan váltanak és olyan arcukat is megmutatták itt, amit eddig még nem.

  A második feladat már egy kicsit összetettebb volt, hiszen egy kapott fogalomról kellett három percben beszélni úgy, hogy a hallgatóság a végén rájöjjön, mi is volt az. Volt, akinek a fogalma és témája ütközött az érdeklődési körével. Azonban volt rengeteg olyan eset (és ebben rejlik a dolog szépsége), amikor valójában olyan dologról kellett három percig összefüggően beszélned, amihez egyáltalán nem értesz és talán még a fogalom megértésével is voltak előtte gondjaid.

  Az órák végén megbeszéltük azt, hogy ki miben nyújtott a mai alkalommal egy kicsit többet annál, mint amit eddig láttunk belőle. Tartalmas és nagyon tanulságos óra volt, azt hiszem a beszédtechnika órákat szeretem a legjobban.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.

Most 1 user és 4 guests online
BFH
Aktivitás az utolsó 24 órában: 2 users és 178 guests
BFH, gabberbatyo
Keymaster | Moderator | Participant | Spectator | Blocked
Fórum stat
Témák: 49, Hozzászólások: 106, Tagok: 88
Legújabb tag, BFH