Szinkronhang instrukció – Előbb hallgass, utána beszélj!

Narrátor figyelem

Kaptam egy felkérést:
varázsló hang kellene egy szabadulószoba projekthez.

Az instrukció szerint egy idősebb, vicces, különc, mágikus karakter
lenne az ideális varázsló.
Illetve a hangja.

Elküldtem 4 verziót.

A szöveget felmondattam egy jó hangú amatőrrel , továbbá egy színésszel, aki kiválónak tűnt a varázsló szerepre, (szerintem az is volt) ezután én is készítettem 2 hangot, egy visszafogotabb és egy rajzfilmesebb variációt.

Íme egy részlet a szövegből.

“Nos, kedves tanoncaim! Én vagyok az, Diaphugius (Dájáfjúdzsösz) mester, és büszkén jelenthetem, hogy elérkeztetek tanulmányaitok végéhez! Igen szépen álltátok a sarat, és meg kell mondjam, mindannyian sokat fejlődtetek — így eljött az idő az utolsó megpróbáltatásra.
Eljöttem, hogy — ::sejtelmesen, ironikusan kimondva:: “tanácskozzak” — Arabelle Hercegnővel egy felettéb fontos ügyről, otthagyva Benneteket a toronyban a kincseim között. A feladatotok az lesz, hogy használjátok pallérozott elméteket és megtaláljátok a sárká… —várjunk csak, nem, erről nem kell tudnotok egyelőre— hmm… macskámat! Igen. Szem elől tévesztettem a macskámat. Valahol a toronyban van, és azonnal meg kell őt etetnem, amint visszatérek ::motyogva, kicsit halkabban:: — vagy igen katasztrofális dolgok történhetnek!”

Bizonyára mindenkinek más verzió tetszik, minden esetre a felvételek közül a harmadikat, tehát az általam előadott hangot rendelte meg a kliens.


Nem csak arról van szó, hogy egy telefonnal felvett m4a file-t küldesz  mp3 helyett, hanem például
a küldött szövegben a kliens kielemli a cég nevét vagy leírja, hogy egy vicces karaktert szeretne holnapra, te pedig küldesz egy depressziós vagy őrült hangot 1 hét múlva.

Ha VAN instrukció, utasítás, inkább olvasd el tízszer ,  abból baj nem lehet.:)

A demóknál, castingoknál, amikor  egy profi stúdióban   kell felmondanod néhány egyszerűnek tűnő mondatot ez fokozottan érvényes. A felvételvezetőt nem érdekli, ha béna vagy…, jött egy újabb hang, akit kiajánlhat és kész.

Olyan lesz a hangfelvétel amilyen. Ha kiválasztja valaki jó, ha nem választja ki, akkor is jó.

Neki. És neked?

Egyszer felmodod hanyag módon a szöveget, az ügynökség elmenti, mint a te demód és 100 vagy 1000 potenciális kliens egy tökéletlen produkciót fog hallgatni, amit nem akar majd megrendelni, te pedig nem érted,  miért nem hívnak …